Şifrenizi hatırlıyor musunuz
Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, şifreler güvenliğin zayıf halkası olmayı sürdürüyor.

Stanford Üniversitesi'nden bir grubun bu konuda yaptığı araştırma sonucunda karmaşık şifreleri sahibi hatırlamasa da beyninin hatırlamasını sağlayan bir yöntem geliştirilmiş olabilir.

Örtülü öğrenme adı verilen bu yöntem, bilinçli olarak göremeyeceğimiz bir kalıbı beynimizin farkına varmadan öğrenmesine dayanıyor. Tekrar ede ede artık otomatik olarak girdiğiniz bir PIN numarasını söylemeye kalkınca kafanızın karışması buna bir örnek olabilir.

Stanford'da yapılan araştırmada denekler 30 anahtarlık bir şifreyi 100'den fazla defa görmüşler. Zaman geçtikçe seriyi daha doğru bir şekilde hatırlayan denekler, seriyi bilinçli bir şekilde hatırlayıp tekrar edemedikleri halde 2 hafta sonra bile düşük sayıda hata yaparak şifreyi girmeyi başarmışlar.

Bu yöntem olgunluğa ulaştığı takdirde güvenlik ihtiyaçlarının yüksek olduğu alanlarda çok işe yarayabilir. Neticede bir insandan bildiği bir şifreyi pek de hoş olmayan yöntemlerle öğrenmek mümkün, ama sözkonusu kişi şifreyi hatırlamıyorsa risk de daha düşük.