Aşama Aşama Web Tasarım Süreci

1. Araştırma ve İhtiyaçların Belirlenmesi

Tasarım, özünde; tasarım problemleri sistemleştirmektir. Tasarım, bir şeyi nasıl daha iyi yapabiliriz diye yola çıktığımız tüm üst düzey düşünceleri kapsar. Bu tasarım düşüncesi, insanlardaki doğal düşünce sisteminin bir parçasıdır ve bir şeyi beğenmediğimizin farkına vardığımızda ortaya çıkar. “Bunu daha iyi yapmak için düşündüğüm bir kaç fikir var.” sözü ile başlar. Öncelikle tasarıma başlamadan firma hakkında iyi bir araştırma yapılmalıdır. Sitenin içeriklerini oluşturmak ve hedefleri belirlemek için stratejik içerikler oluşturulmalıdır. Menü başlıkları belirlenmeli ve gerekli dokümanlar hazırlanarak yazım aşamasına geçilmelidir. Bu dökümanları şu şekilde sıralayabiliriz.

-Hakkımızda yazısı

-Hizmetlerimiz yazısı

-Ürünlerin bilgileri

-Ürünlerin fiyatları

-Referansların listesi ve linkleri

-İletişim bölümünün içeriği

2. Arayüz Tasarımı

İsteklerinizi dinledikten sonra tamamen beklentilerinize karşılık verebilecek şekilde web sitenizin Photoshop programı aracılığı ile çizilerek görsel anlamda hazır edildiği tasarım şeklidir. Bu yöntem ile öncelikle web sitenizi tasarlanıyor ve resim olarak sizlere sunuluyor. Bir projenin, hedef kitledeki kullanıcılara optimum fayda sağlayabilmesi ve aynı zamanda proje sahiplerinin de isteklerini yerine getirebilmesi için, söz konusu projenin iyice planlanması ve bu plana uygun bir arayüz tasarımının herhangi bir grafik tasarım programında tasarlanarak ete, kemiğe bürünmesi gerekmektedir.

3. Arayüz Kodlaması

Arayüz Kodlama yani Arayüz Geliştirme, hazırlanan arayüz tasarımının CSS, HTML ve Javascript kullanılarak kodlanmasıdır. Bu işi yaparken Arama Motoru Optimizasyonu’na (SEO) ve Tarayıcı Uyumluluğuna dikkat etmek, Arayüz Geliştiricisinin görevidir. Hazır bir tasarımın arayüzünü kodlayabilmek için geliştiricinin grafik programlarının kullanımına hakim olması gerekir.

Bir Arayüz Tasarımcısıyla, Arayüz Geliştiricisi arasındaki fark şudur: Arayüz Tasarımcısı boş bir çalışma sayfası açıp çalışmasında belirlenen ihtiyaçlara göre bir ressam gibi çizim yapar, elindeki materyalleri doğru ve etkin kullanır ve ortaya bir sanat eseri çıkarır, Arayüz Geliştirici ise bu sanat eserini değerinden bir şey kaybettirmeden, hatta internetteki kullanımını daha da kolaylaştıracak özellikler ekleyerek, kullanılabilir hale getirir.

4. Responsive(Mobil Uyumluluk) Kodlama

Günümüzde tabletler, akıllı telefonlar, netbooklar, notebooklar ve masaüstü bilgisayarlar kullanılmakta. Bu durum her ekrana farklı tasarım boyutunda baş edilemez hale geliyor.İşte Css bu konuda hızır gibi yetişiyor ve her çözünürlüğe uygun kodlama yapmamıza yardımcı oluyor. Uyumlu web sayfası hazırlarken bir site üzerinden tüm platforma ait işler yapılırken. Diğer seçeneklerde akıllı telefonlar için ayrı, masaüstü için ayrı, tabletler için ayrı kodlama yapmak gerekir. Bu da çok büyük bir zaman kaybına neden olur. Uyumlu web ile tüm platformlar için tek elden site yönetimi sağlanır. Websiteniz her platformdan erişilebilir olur. Doğru bir yapı kurarak ileride ortaya çıkabilecek farklı araçlar için otomatik çözüm üretmiş olursunuz.

5. Yönetim Paneli ve Veritabanı Oluşturulması

Daha sonra web sitenizin kontrol paneli oluşturularak tüm içeriği rahatlıkla güncelleyebileceğiniz bir panel sizlere sunulur. Web sitenizin yönetim paneli sitenizi internet bağlantısı olan herhangi bir bilgisayardan yönetebilmenize olanak tanır. Web tasarım yönetim paneli, bir web sitesindeki tüm ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak hazırlanmış ve en güncel yazılım dili ile kodlanması yapılmış, kullanıcı alışkanlıkları göz önüne alınarak tasarlanmıştır. Yönetim paneli aracılığıyla web sitenize içerikler, kategoriler, ürünler, bannerlar, reklamlar, haberler duyurular, kullanıcılar, site ayarları gibi içerikleri hiç bir teknik bilgi gerektirmeden ekleyebilir, yönetebilirsiniz.

6. Test ve Yayınlama Aşaması

Yazılım Süreci tamamlandıktan sonra Browser testleri, hız testleri, site de yanlış ve ya kırık linklerin kontrolü, Web standartlarına uygunluğunun denetlenmesi, tüm ekran çözünürlüklerinde teste tabi tutulması gibi testler yapılır. Test aşamasında sitenin hazırlanan verilerinin doğru çalışıp çalışmadığı test edilir, tasarımlardaki sorunlar kontrol edilir, programlama sırasında herhangi bir yanlış yapılıp yapılmadığına bakılır ve olası eksikler giderilir. Ayrıca firma ve kişi ile iletişim halinde olarak talepler ve değişiklikler belirlenir.

Zaten arama motorlarının mantığına uygun olarak kodlanmış ve tasarlanmış sitede anahtar kelimeler ön plana çıkarılır ve google, yandex gibi arama motorlarına kayıt yaptırılır. Tüm aşamaların sonucunda site yayına sokulur. Ve olası sorunlara karşı düzenli olarak kontrolleri gerçekleştirilir. güncelleme ve kampanya uygulamaları yapılır.