Web de Tasarımın Önemi

Web Tasarımında bazı temel ilkeler bulunmaktadır. Bunlar; İçerik, Tasarım, İşlevsellik, Kullanabilirlik, Web Tarayıcıları ile Uyumluluktur. Web Sitesi hazırlarken bunların hepsini bir bütün olarak ele almalı ve bu bütünlük çerçevesinde sitemizi oluşturmalıyız.

Bu ilkelerin en önemlililerinden biri tasarım aşamasıdır. Web sitesindeki içeriklerin hazırlandığı web sayfasında neyin, nerede, nasıl görünmesinin planlandığı bölüme tasarım aşaması denir. Web tasarım yapmış olduğumuz tasarımı internete uyarlamak suretiyle çeşitli alan ve sektörlerdeki kuruluşlara özgü hazırlanan bir nevi sanat dalıdır. Web sitesini sadece insanların ihtiyaçlarını karşılayan bir sistem olarak düşünmek yeterli değildir. Tasarım aşamasını da düşünmek gerekmektedir. Bu bağlamda bir web sitesi tasarımında sadelik ve kullanılabilirlik son derece önemli bir kavramdır. Bir tasarımda:

  • Yazı boyutlarının okunamayacak kadar ufak olmamalıdır.
  • Renk tonlarının gözlerinizi yoracak düzeyde olmamalıdır
  • Her tarafında oynayan ve zıplayan görseller bulunmamalıdır.
  • Menülerinin ulaşılamayacak şekilde, saklanmış bir şekilde olmamalıdır.
  • Sayfalarının açılması için harcanılan zaman uzun olmamalıdır.

Bu maddelere dikkat etmediğimiz zaman ziyaretçiler siteyi terkeder ve bir daha ziyaret etmek istemezler. Bu sebeplerden dolayı web tasarımında, tasarım ve bakış açısı son derece önemlidir. Ziyaretçilerin web sitesinde daha fazla zaman geçirmeleri ve tekrar ziyaret etmelerinin yolu yapmış olduğumuz tasarımdan geçmektedir.