Uydunet İnternet

Uydunet İnternet nedir diye soracak olursak uydunet türkiye de hizmet sunan bir internet hizmetidir. Peki durum böyle ise öncelikle internet hizmetine kısaca bir değinelim. Yani internet nedir ? İnternet dediğmiz zaman tüm dünyada 70 li yıllarda kullanılmaya başlanan ve 90 lı yıllarda yaygınlığını üst seviyeye çıkaran bir ağdır. Tüm dünyanın bağlandığı bir network da internet üzerinde sunulan bloglar vs. olarak kısaca adlandırabiliriz. İnternet adresleri de .com, .net , .org gibi uzantılara sahiptir. Aslına bu uzantılar ilk başlarda internet sitelerinin kategorilerini belirtmekte idi .com= company yani şirket, .org = organization yani organizasyon gibi amaçlarla oluşturulmuş bu uzantılar sonraları kullanım amacından biraz sapmıştır. Genelde com uzantısı daha çok tercih edilmektedir.

Evet internet hakkında verebildiğimiz kısa bilgiden sonra gelelim uydunet internet hizmetine. Uydunet hizmeti türkiye de hizmetini sunmaktadır. Kablo tv hattını kullanmaktadır. Kablo tv dediğimiz hizmet türkiye de 70 li yıllardan itibaren kullanılmaya başlayan analog tv yayını ve radyo yayını platformudur. 2000 li yıllardan sonra bu hat üzerinden internet hizmeti verilmeye başlanmıştır. Tabi o zaman internet hizmetinin adı kablonet olarak geçmektedir. Sonraları uydunet ismini alan kablonet hizmeti kablo tv altyapısının fiber olduğu bölgelerde hizmet vermeye başlamış ve çok kısa sürede abonelerine uygun fiyatlara rakiplerine göre çok daha yüksek hızları sunarak başarısını kanıtlamış ve bir devlet kurumu hizmeti olarak çok önemli bir yer edinmiştir. Uydunet internet hizmetinin diğer internet servis sağlayıcılara göre en önemli özelliklerinden birisi adsl olmamasıdır. Yani adsl hizmetlerinde olduğu gibi internet hizmetini telefon hattı üzerinden sunmamasıdır. Bu durumda abonelere zorunlu bir telefon hizmeti satışı ya da yalın internet adı altında hemen hemen aynı telefon hattı bedelinin alımı söz konusu olmamaktadır. Ayrıca uydunet internet çoğu kampanyasında sadece internet fiyatına kablo tv ve teledünya hd hizmetini de birlikte sunmaktadır. Uzun yıllardı fiyat ve hizmet politikası ile hizmet sunan uydunet bu konuda türkiye genelinde hizmet verdiği 23 ilde abonelerin vazgeçilmezi haline gelmiş ve memnuniyet oranını üst düzeye taşımıştır.

Türksat internet dediğimiz zaman aklımıza türksat uydusu üzerinden yayın yapan bir telekominikasyon firması gelebilir fakat durum farklıdır. Türksat a.ş. uydu ve haberleşme olarak geçmekte yani uydu kontrolü sağlamaktadır. Fakat türksat internet uydu izerinden hizmet vermemektedir. Türksat internet hizmetini türksat kablo ya bağlı kablo tv hizmeti üzerinden sunmaktadır.

Kablo tv den kısaca bahsedecek olursak onlarca yerli ve yabancı kanalı analog kalitede koaksiyel veya fiber kablo aracılığı ile abonelerine ulaştıran, 80 li yıllarda ptt bünyesinde hizmet vermeye başlayıp daha sonraları türksat aş. Bünyesindeki türksat kablo ya devredilen bir hizmettir. Kablolu yayın hizmetinde sadece analog görüntü kalitesi mevcuttur. Türksat kablo televizyonculuk sistemi için sadece analog yayın hizmeti sunmamaktadır yani hizmetleri sadece kablo tv ile sınırlı değildir. Dijital ve hd onlarca yerli ve yabancı , belgesel, spor, müzik vs. kanalları bünyesinde bulunduran teledünya hizmeti de mevcuttur. Teledünya hizmeti de aynı uydunet internet hizmeti gibi kablo tv hattı üzerinden sunulmaktadır. Teledünya hizmetinden faydalanabilinmesi için kablotv altyapısının fiber hatta sahip olması gerekmektedir. (bazı bölgelerde kablo tv analog sistem olarak hizmet vermektedir, bu yüzden sadece analog kablo tv hizmeti sunulabiliyor. ) Kablo tv nin yayıncılık sistemi yukarıda belirttiğimiz gibi bu şekilde özetlenebilir.

Türksat internet dediğimiz zaman ise aynı yukarıda bahsi geçen teledünya hizmeti gibi kablo tv nin fiber altyapısının bulunduğu bölgelerde hizmet verilen, 100 mbps ye kadar internet hızına ulaşabilen türkiyenin 23 ilinin bazı bölgelerinde (il sayısı artabilmektedir. ) kullanılabilen bir fiber internet hizmetidir. Türksat internet hizmetinin adını uydunet olarak adlandırmaktadır. Daha önce kablonet ismi ile anılan uydunet internet hizmeti günümüzde bir çok aboneye hizmet vermekte ve memnuniyet oranı ile dikkat çekmektedir. Özellikle ülkemizde düşük bütçeli vatandaşların kaliteli ve yüksek hızlı internet hızlarından faydalanabilmesi için 29 tl lik paketlerde bile 10 mbps lere varan fiber internet hizmeti sunmakta bu konuda rakiplerinin hep bir adım önünde bulunmaktadır. Uydunet internet aboneleri bu konudaki memnuniyetini her fırsatta dile getirmektedir. Umarız uydunet internet bu konudaki çabalarından yorulmaz ve altyapı sınırlarını genişletir.

Kablonet

Artık günümüzde internetin vazgeçilmez bir yeri oluştur. Dünyada kullanılan hemen hemen bütün sistemler, networklar internet üzerinden çalışmakta ve artık internet bir lüksten çok ihtiyaç haline bürünmektedir. Bu konuda tüm dünya gibi Türkiye de de artık internetin yeri vazgeçilmez bir hale gelmiştir. Durum böyle iken ülkemizde kablonet bu ihtiyaçları karşılama konusunda oldukça üstün bir görev üstlenmekte ve aboneleri memnun etmenin bu kadar zor olduğu bir zamanda üstün hizmet kalitesi ve uygun fiyat politikası ile üst düzey bir hizmet vermektedir.

Kablonet nedir nasıl çalışır şeklinde bir soru sorduğumuz zaman. Adında da yer aldığı gibi kablo lu internet olarak geçmektedir. Yani kablo tv hattı üzerinden sunulan internet hizmetidir.

Kablonetin ne olduğunu tam anlayabilmek için öncelikle kablo tv hakkında biraz bilgi verelim. Global pazarda üst düzey bir kullanıma sahip olan kablolu yayın hizmeti 1950 li yıllardan itibaren kullanılmaya başlanmış ve artan talep sayısı ile birçok firma ile hizmetini sunmuştur. Ülekmizde bu hizmeti sunan tek bir firma bulunmaktadır. O da ulaştırma ve haberleşme bakanlığına bağlı olan uydu kurumu türksat a.ş. nin kuruluşu olan türksat kablo nun kablo tv hizmetidir. Daha önceleri ptt bünyesinde hizmet vermekte olan kablo tv türktelekomun özlleşmesi ile birlikte artık türksat kablo çatısı altında hizmet vermektedir. Ve kablo tv hattı üzerinden birçok hizmeti sunmakta ve bu hizmetlerden biri olarak kablo tv hizmeti yer almaktadır. Kablo tv üzerinden sunulan bir diğer hizmet de kablonet hizmetidir.

Kablonet hizmeti iste kablo tv kablo hattı üzerinden ülkemizde belli şehirlerde belli bölgelerde sunulan bir hizmettir. Bu hizmeti uzun yıllardır başarı ile abonelerine ulaştıran kablonet artık altyapısının hemen hemen tamamını fiber olarak güncellemiş ve 100 mbps’e varan hızlarda abonelerine hizmet vermektedir. Adsl firmalarında bu hızları görmek çok zor oluyor duruma göre. Devlet çatısı altında hizmetini veren kablonet bu konuda oldukça iyi bir yer edinmiş olup abonelerinin memnuniyetini sağlama konusunda bi hayli yol kat etmiş ve neredeyse yeri doldurulamayan bir hizmet olmuştur.