Logo Tasarımı ve Rengi, Şirketiniz Hakkında Ne Söylüyor?

Marka iletişimi ve duruşu konusunda hiçbir şey tesadüf değildir. Bir şirketin genel algısını sloganı ve iletişim dili kadar tasarımsal öğeleri de kapsıyor. Gözümüzün aşina olduğu, ismini görmesek de hangi şirket olduğunu tanımamızı sağlayan logoların rengi ve fontu da buna dahil.

Her rengin verdiği bir mesaj var. Psikolojiyle doğrudan bağlantılı olan renkler, insanların satın alma alışkanlıklarını harekete geçirmede ve onları yönlendirmede, yani algı yönetiminde de büyük paya sahip.

Renkler satın alma davranışı üzerinde çok etkilidir. İstatistiklere göre satın alma kararlarının yüzde 93’ünü görsel algılar yönlendiriyor. Tüketicilerin %85 gibi büyük bir bölümü bir ürünü satın alırken rengine dikkat ettiğini söylüyor. %80 gibi bir kitle ise rengin marka bilinirliliğini artırdığını düşünüyor. İstatistiklere göre renkler %73 oranında anlamayı, %55-68 oranında öğrenmeyi ve %40 oranında okumayı iyileştiriyor. Dünya çapındaki markalara baktığımızda seçtiklerei renklere göre bir gruplama söz konusudur. Bu renkler bir süre son 'marka’ oluyor. Örneğin kırmızıyı bir süpermarket rafında gördüğünüzde akıllara Coca Cola’nın gelmesi bu yüzden.

Mavi denince aklımıza Facebook geliyor. Mavi insanlara; güvenilir, dürüst, güçlü, sakin ve şefkatli mesajları veriyor. Facebook’un marka olarak vermeye mesajla, rengin verdiği mesaj birebir örtüşüyor. Kımızı enerji demek, tutku demek, heyecan demek, cesaret demek, aşk demek. Coca Cola reklamlarında işlenen konular rengin bize verdiği mesajla aynı. Sarı, mantık güvenilirlik, ileri görüşlülük, iyimserlik duygularını çağrıştırıyor. Örneğin Shell sarı ve kırmızıyı beraber kullanarak, markanın duruşunu buna göre konumluyor. Yeşil; büyüme, organik, doğa, tazelik ve şefkat demek. Örneğİn Sportify de yeşil daha çok büyümeye, Greenpeace de yeşil doğaya, Staarbucks da ise tazeliğe yakın bir anlam taşımaktadır. Siyah üst düzey hedef kitleye hitap eden markaların tercihi. Çünkü siyah bizde lüks, otorite, resmiyet ve baştan çıkarma duygularını harekete geçiriyor. Bu yüzden tüm lüks ürün ve hizmet markalarına baktığımızda mutlaka logolarında siyah renge rastlıyoruz. Bazı markalar ise tek renkle yetinmiyor. Çünkü bunun da bizim bilinçaltımıza ve satın alma alışkanlıklarımıza etki ettiği noktalar var. Rengarenk bir logo bize pozitiflik, cesaret, oyunculuk ve özgürlüğü çağrıştırıyor. Aynı Google ve Cnbc-e’nin vermeye çalıştığı mesaj gibi.

Sizin logonuz tüketiciye hangi mesajları veriyor? Şirketinizin vermeye çalıştığı mesajla, logonuzun verdiği mesaj örtüşüyor mu? Vivadizayn olarak şirketinizin vermek istediği mesajlara en uygun logo tasarımlarını yapıyoruz.